Bemutatkozás
Bakos László 1979-ben önálló cukrászmesterként kezdte vállalkozását, melyet 1995-ben Kft-vé alakított. Eleinte hagyományos cukrászati termékek, hideg úton készülő marcipán édességek gyártásával foglalkozott a cég. Három fő dolgozott akkor az üzemben, köztük Bakos László és felesége is. Ez a mikro-vállalkozás nőtte ki magát a jelenlegi, a legfinomabb, főzött, minőségi marcipánt gyártó üzemcsoporttá, melynek neve:
BAKOS MARCIPÁN KFT.
Bakos László a nyolcvanas években felismerte a piaci igények változását, és Magyarországon elsőként áttért a hőkezelt, minőségi marcipán termékek gyártására, melynek az élvezeti értéke összehasonlíthatatlanul magasabb, mint a hideg úton készített marcipáné.
A minőség mellett a termelendő mennyiség is emelkedett, ezért szükségessé vált a géppark fejlesztése. A cég ma a legmodernebb német, olasz és dán marcipánfőző, adagoló, töltő és temperáló gépekkel dolgozik. Megnőtt a szállító járművek száma és a munkaterületek mérete is.
Bakos Lászlóné irányítja az üzemekben a termelést, ifjabb Bakos László felel a minőségi előírások betartásáért és az értékesítésért, míg az export-import ügyeket Bakos Klára bonyolítja nap, mint nap. A Bakos Marcipán Kft száz százalékban családi vállalkozás.
A kiváló minőség eléréséhez jól felkészült szakembereket alkalmaz a cég. A termékek minőségére kétségbevonhatatlan garancia, hogy 1998-tól ISO 9002 minősítéssel rendelkezik a vállalkozás, majd 1999-ben megszerezte a HACCP, később az ISO 9001:2009 és a TÜV tanúsítványát is.
Magyarország édesipari vállalatai, ötcsillagos szállodái és legkedveltebb cukrászdái ismerik és ismerik el ezt a minőséget, hiszen a Bakos Marcipán Kft a legnagyobb beszállítója ezeknek a cégeknek.
A Bakos készítmények alapanyaga hagyományos módon a marcipán, amely – répa- és gyümölcscukorból, édes mandulából, török mogyoróból és dióból, kesudióból, kókuszreszelékből, gyümölcs aszalványokból – hőkezeléssel készült cukrászipari félkész termék.
Fontos tudnunk, hogy a Bakos Marcipán Kft csakis a legjobb minőségű alapanyagokat használja az alapmarcipánok gyártásához, a tartósítószerek és mesterséges aromák teljes kizárásával! A tartósítást szesz hozzáadásával oldják meg. A cég saját import útján szerzi be a gyártáshoz a legfinomabb minőségű mandulát. A több mint száz féle töltött bonbon készítéséhez használt német csokoládét használnak. Az alapmarcipánok az olajos magvak és a cukor hozzáadásának arányában különböznek. A három alapkategória az egyszeres, a háromszoros és a nullás marcipán. A legtöbb cukrot (75%) a formázó, modellírozó háromszoros marcipán tartalmazza. Ez egy gyorsan keményedő, fehér színű, és rendkívül jól formázható anyag. Ebből formázzák a figurákat, tortadíszeket. Miután már ez is főzött eljárással készül, senki ne hasonlítsa össze az ízét a hajdani, hideg úton gyártott, élvezhetetlen marcipánrózsákéval.
A cég gondolt a cukorbetegekre, a fogyókúrázókra és a paleolit diéta követőire is, hiszen termékei között szerepel a kalória szegény marcipán is, melynek alapja a xylitol, eritrit.
A Bakos-termékeknek roppant széles a spektruma. Nem csak alapmasszákat és bonbon jellegű készítményeket, hanem
- szezonális termékeket húsvétra, karácsonyra (figurás üreges csokoládé)
- magpánokat 4-féle olajos magból (mandula, dió, kókusz, mogyoró)
- töltelékkrémeket (csokoládékrém, narancskrém, paszták)
- csokoládépasztillákat
- drazsékat
- töltött desszert különlegességeket
- gluténmentes liszteket, kókuszolajat
- lekvárokat, xylitollal készült egyéb termékeket
is készít, forgalmaz nagy mennyiségben.
A cégnek, indulása óta van egy szlogenje:
„A természet ízei marcipánba zárva”